Servis Video Animasi : Tutorial Step By Step Membuat Animasi 3D

Servis Video Animasi : Tutorial Step By Step Membuat Animasi 3D

Membuat video animasi yang sempurna boleh menjadi tugas yang paling mencabar. Sama ada anda melakukannya sendiri atau mempunyai pasukan dalaman. Tanpa proses yang jelas, membuat video animasi yang sederhana masih boleh menjadi tugas yang menakutkan. Ini antara cabaran dalam bidang servis video animasi.

Terdapat 6 langkah dalam servis video animasi dan membuat video animasi seperti profesional!

Servis Video Animasi

6 Langkah Dalam Proses Servis Video Animasi

Langkah 1: Tulis skrip video yang luar biasa

Sama seperti cetak biru bangunan sebagai asas untuk pembinaannya, begitu juga skrip untuk video animasi anda. Sebagai penulis skrip, anda pada dasarnya harus memutuskan apa yang akan muncul dalam video anda. Walaupun ini boleh menakutkan pada mulanya, dengan sedikit kerja rumah, semuanya menjadi sangat mudah.

Tulis Ringkas: Untuk mempunyai tujuan dan arahan yang jelas untuk video anda

Sebelum anda mula menulis skrip untuk video anda, anda perlu menulis ringkas video yang padat. Ini akan membantu anda menentukan objektif, khalayak sasaran dan mesej utama video anda.

Pada asasnya sebelum penulisan skrip, anda harus mempunyai kejelasan,

 • Mengapa anda membuat video animasi ini?
 • Apa yang perlu dicapai?
 • Siapa khalayak sasaran anda?
 • Apa tindakan yang harus diambil oleh penonton setelah menonton, dan
 • Apakah mesej utama video anda?
 • Ubah inti mesej anda menjadi cerita ringkas

Setiap video animasi yang anda buat akan mempunyai satu atau lebih mesej inti yang ingin anda sampaikan kepada khalayak anda. Cabarannya terletak pada mengubah mesej inti itu menjadi cerita ringkas dan pendek yang akan melibatkan khalayak anda.

Pastikan kisah anda mempunyai 3 elemen berikut:

 • Kait: Ini adalah bahagian yang paling penting dalam skrip. Ini akan menjadi 8-10 saat pertama untuk video berdurasi 1 minit. Ini akan menentukan sama ada penonton anda akan kekal atau melantun. Anda harus memberi alasan yang kuat agar mereka terpikat.
 • The patty: Ini adalah bahagian utama video anda. Di sinilah anda dapat melihat daging video anda. Pastikan ia sesuai dengan cangkuk anda. Ramai yang melakukan kesalahan memusnahkan video mereka setelah penambahan yang hebat.
 • CTA: Ini adalah bahagian terakhir video anda. Sekiranya cangkuk dan patty anda bagus, banyak penonton akan sampai ke bahagian CTA. Di sinilah anda memimpin mereka mengambil tindakan.

Langkah 2: Buat Papan Cerita untuk video animasi anda

Storyboard memainkan peranan penting dalam sebarang proses pembuatan video animasi. Ini akan memberi idea kepada client untuk membuat keputusan mengenai bagaimana video konsep akhir  sebelum mula membuatnya. Bagi mereka yang baru, membuat storyboard akan membantu meramalkan sama ada konsep video akan berfungsi atau tidak. Ini akan memberi peluang untuk mengubah visual dan skrip untuk membuat video animasi yang paling menarik.

Langkah 3: Pilih gaya video animasi anda

Pelbagai jenis video animasi yang dapat anda lakukan tetapi tidak semua gaya sesuai dengan keperluan perniagaan anda. Setiap gaya mempunyai kebaikan dan keburukan yang tersendiri. Sekiranya seseorang kelihatan menyeronokkan dan kreatif maka yang lain mungkin memberikan nada inspirasi atau serius.

Langkah 4: Animasikan video anda

Memutuskan bagaimana menghidupkan video anda boleh menjadi cabaran kerana terdapat banyak pilihan untuk dipilih. Setiap pilihan mempunyai kebaikan & keburukannya.

Langkah 5: Tambahkan muzik latar yang sesuai

Menambah muzik latar ke video anda seperti meletakkan ceri di atas kek. Tanpa itu, sesuatu akan hilang!

Walaubagaimanapun, mencari trek muzik yang betul di antara berjuta-juta yang tersedia dalam talian agak sukar. Sekali lagi muzik yang anda dapati dalam talian tidak bebas hak cipta; perkara terakhir yang anda mahukan ialah meminta seseorang menuntut anda, kerana menggunakan trek muzik mereka tanpa kebenaran!

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu diingat semasa memilih muzik Latar Belakang:
Fikirkan emosi yang ingin anda bangkitkan:

Pernah terfikir mengapa beberapa lagu membuat anda sedih? Muzik dapat membangkitkan emosi. Ia dapat mengatur suasana video anda. Oleh itu, tentukan bagaimana kehendak penonton anda setelah mereka menonton video anda. Fahami personaliti pembeli anda:

Orang yang berbeza mempunyai minat pada muzik yang berbeza. Ia juga berbeza mengikut usia. Sebilangan besar kanak-kanak suka muzik lucu dan gembira, sementara kebanyakan remaja lebih suka muzik dan rock.

Pastikan muzik anda dilabel untuk digunakan semula:

Muzik sumber hanya dari laman web bebas royalti. Hubungi pencipta muzik dan pastikan mereka sesuai dengannya. Anda juga boleh membeli muzik secara sah dari laman web pihak ketiga.

Jangan berpegang pada satu:

Setelah anda memilih beberapa trek muzik, aplikasikan satu demi satu ke video anda dan lihat mana yang paling sesuai dengan video anda.

Langkah 6: Ceritakan Kisah Anda

Sekarang kita telah sampai ke langkah terakhir dalam membuat video animasi. Anda telah menghabiskan sepanjang masa menyempurnakan video animasi anda dengan pelbagai cara. Tetapi mana yang lebih kuat? Menceritakan kisah anda dengan kata-kata anda sendiri, atau menambahkan baris dan baris teks di dalam video anda? Menambah suara yang betul dapat meningkatkan kualiti video.

Terdapat beberapa software yang anda boleh gunakan untuk membuat video animasi 3D. Antaranya ialah;-

Software Membuat Video Animasi 3D

 1. Art of Illusion
 2. FreeCAD
 3. OpenFX Animator
 4. Blender

Setakat itu sahaja topic kita pada hari ini, saya harap dengan perkongsian kali dapat memberi pendedahan kepada anda tetang cara atau langkah dalam membuat video animasi. Untuk mengetahui lebih banyak topik berkaitan bisnes, marketing, sales dan pelbagai topik lain.

 

Bumbu Agency Sdn Bhd ada menyediakan khidmat-khidmat seperti berikut:

 • Membantu menguruskan kempen marketing
 • Memberi konsultasi untuk mengembangkan bisnes
 • Menyediakan servis video korporat, montaj atau animasi 2D/3D
 • Menghasilkan rekaan grafik / video pengiklanan
 • Servis Pengiklanan digital

Syarikat kami sangat berpengalaman di dalam industri dan mempunyai portfolio yang kuat. Hubungi Encik Umar di 0176026002 atau Cik Iza di 0108989188 untuk pertanyaan lanjut. Email: bumbu agency@gmail.com

Bumbu Agency sangat aktif di media sosial, follow kami!

 1. Instagram: @bumbu.agency
 2. Facebook: Bumbu Agency
 3. Twitter: @bumbuagency
 4. Tiktok: @bumbuAgency

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top