Apa content yang audience di facebook suka baca? ini 8 idea untuk anda!

Apa content yang audience di facebook suka baca? ini 8 idea untuk anda!

Lumrah manusia adalah sukakan cerita tidak kisahlah sama ada cerita sedih, gembira, marah, mahupun cerita yang memberi inspirasi kepada mereka. Jadi, bagaimana cara untuk naikkan bisnes menggunakan cerita anda di Facebook.

 

Yang paling penting sekali adalah anda perlu tahu apa yang orang suka dan apa yang orang mahukan. Dengan cara ini, anda boleh kenalpasti bagaimana cara penyampaian dan penulisan yang perlu anda gunakan untuk menarik perhatian bakal pelanggan anda.

 

Apa content yang audience di facebook suka baca? ini 8 idea untuk anda!

 

Content Facebook Yang Dicari Oleh Audience

 

1. Panduan

Zaman sekarang ini, ramai rakyat malaysia yang suka mencari panduan di facebook seperti panduan menghafal al-quran bagi orang tua, panduan untuk mencari berkat Allah S.W.T yang diamalkan oleh Nabi Muhammad, panduan untuk menjadi ibubapa yang dihormati & disayangi oleh anak-anak, panduan untuk menjadi anak soleh & solehah.

 

2.  Inspirasi & Motivasi

Manusia sukakan kisah yang dapat memberikan manfaat kepada diri mereka. Lakarkan dan luahkan segala kisah susah senang anda dalam membangunkan bisnes anda. Tuliskan kisah anda dengan penuh rasa rendah diri.

Niatkan semoga kisah anda dapat memberi manfaat kepada orang yang membaca dan naikkan lagi semangat mereka untuk teruskan berusaha dalam membangunkan perniagaan mereka.

 

3. Cerita

Rata-rata daripada kita suka bercerita dan mendengar cerita. Melalui penceritaan, anda boleh menarik emosi mereka untuk teruskan pembacaan mereka. Tuliskan kisah anda yang tiada dalam kisah orang lain.

 

4. Resepi

Ramai orang yang suka mencari menu dan resepi di facebook khususnya golongan wanita yang sudah mendirikan rumah tangga. Posting mengenai resepi antara yang paling tinggi orang akan share dan repost. Malah buku resepi yang dijual adalah antara buku yang paling laris terjual.

 

5. Penyelesaian Masalah

Bila orang mempunyai masalah, mereka anda mencari solution untuk menyelesaikan masalah mereka. Sebagai contoh, Syarikat pengeluaran produk kosmetik En. Hamid mengalami kerugian yang besar kerana pandemic covid-19.

Jadi, kita boleh bantu mereka untuk menyelesaikan masalah dengan menulis tip atau cara untuk menaikkan sales mereka semasa mengharungi pandemic covid-19.

 

6. Kontroversi

Anda boleh lihat sendiri betapa banyaknya cerita-cerita kontroversi mengenai artis, para pendakwah dan juga orang ternama di halaman facebook. Ini menunjukakan bahawa manusia sukakan cerita kontroversi ini.

 

7. Satu Dalam Seribu

Manusia suka kisah yang lain daripada yang lain, yang tiada dalam buku cerita dan tidak terlalu mengikut prosa yang sebenar.

 

8. Visual & Video

Semakin banyak gambar cantik dan menarik, semakin banyak tarikkan orang ramai terhadap content kita.

 

Jangan lupa, Bumbu Agency Sdn Bhd ada menyediakan khidmat-khidmat seperti berikut:

  • Membantu menguruskan kempen marketing
  • Memberi konsultasi untuk mengembangkan bisnes
  • Menyediakan video korporat, montaj atau animasi 2D/3D
  • Menghasilkan rekaan grafik / video pengiklanan
  • Servis Pengiklanan digital

Syarikat kami sangat berpengalaman di dalam industri dan mempunyai portfolio yang kuat. Hubungi Encik Umar di 0176026002 atau Cik Iza di 0108989188 untuk pertanyaan lanjut. Email: bumbu agency@gmail.com

Bumbu Agency sangat aktif di media sosial, follow kami!

  1. Instagram: @bumbu.agency
  2. Facebook: Bumbu Agency
  3. Twitter: @bumbuagency
  4. Tiktok: @bumbuAgency

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top