Panduan Buat Video Animasi: Jenis-Jenis Video Animasi

Panduan Buat Video Animasi: Jenis-Jenis Video Animasi

Animasi adalah proses merancang, melukis, membuat susun atur dan penyusunan urutan fotografi yang disatukan dalam produk multimedia. Animasi melibatkan eksplotasi dan pengurusan gambar untuk menghasilkan ilusi pergerakan. Seseorang yang membuat animasi dipanggil animator. Beliau menggunakan pelbagai teknologi komputer untuk mengambil gambar dan kemudian menghidupkannya mengikut urutan yang diinginkan. Terdapat beberapa panduan yang anda boleh gunakan untuk membuat video animasi ini.

Panduan Buat Video Animasi: Jenis-Jenis Video Animasi

Jenis-Jenis Video Animasi

1. 2D Animation

Animasi 2D adalah teknik tradisional yang dilukis dengan tangan yang membolehkan animator membuat gambar dalam persekitaran dua dimensi. Sejak teknologi ini dirumuskan pada akhir tahun 1880-an, teknologi ini telah menantang para animator untuk membawanya ke tahap yang baru. Kartun dan filem Disney sebelumnya dibuat menggunakan animasi dua dimensi dengan bantuan satu siri gambar pegun, tetapi kini kartun seperti itu dibuat menggunakan perisian. Tujuan utama di sebalik animasi 2D adalah untuk membuat papan cerita, latar belakang dalam persekitaran 2D dan watak. Jenis animasi ini sangat baik untuk kedua-dua syarikat B2B dan B2C, kerana ciri-ciri emosinya yang membangkitkan minat untuk menarik minat penonton secara langsung, sehingga menjadikannya isi kandungan yang sempurna untuk dihubungkan oleh orang lain.

Walaupun populariti animasi 3D, teknik animasi 2D masih mendapat permintaan tinggi.

2. Animasi Pemasaran Produk 3D

Pemasaran produk animasi adalah cara terbaik untuk menunjukkan kepada pelanggan anda yang relevan mengenai cara kerja produk dan perkhidmatan anda. Kelebihan gaya animasi ini adalah untuk membuat calon pelanggan anda memahami perniagaan dan operasi anda sehingga mereka dapat berhubung dengan jenama anda dengan mudah.

Animasi pemasaran produk yang sempurna memberi anda kelebihan untuk melihat kemungkinan dunia nyata dan mempermudah idea atau proses yang rumit, menggunakan watak, grafik dan persekitaran yang berbeza.

3. Grafik Gerak

Grafik bergerak adalah sejenis animasi yang mengandungi banyak teks disertai dengan grafik sederhana. Oleh kerana selalu ada momen berterusan dalam gaya gaya ini, menjadi mudah difahami oleh penonton, sehingga menjadi salah satu medium yang paling menarik dan mudah diikuti. Motion Graphics membantu menghidupkan cerita menggunakan grafik, teks, dan visual interaktif.

Grafik bergerak memerlukan banyak latihan dalam melukis dan menghidupkan. Setiap pergerakan dalam video grafik bergerak memerlukan banyak perincian dan kaedah pelaksanaan yang terperinci khususnya antara pergerakan objek kecil dan bingkai, menjadikannya salah satu sebab terbesar mengapa grafik bergerak mengambil banyak masa animator berbanding dengan gaya animasi yang lain.

4. Animasi Perubatan 3D

Animasi perubatan 3D telah berkembang sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Menurut kajian oleh Industri Animasi Perubatan dan trend Pasar yang berbeza, pada tahun 2016 pasaran animasi perubatan global adalah $ 118.5 juta dan setelah setahun nilainya melonjak hingga $ 176.6, kira-kira dengan kadar pertumbuhan 49%.

Dengan bantuan teknologi komputer yang luas, animasi perubatan 3D memanfaatkan transformasi yang paling banyak membantu menjangkau segmen khalayak yang lebih luas. Teknologi komputer dan perisian yang berbeza membolehkan para animator membuat model perubatan 3d maya.

5. Animasi Watak 3D

Sekiranya anda tidak sabar untuk menggambarkan kisah anda menggunakan watak animasi, maka cara terbaik untuk mencapai tujuan anda adalah dengan membuat menggunakan animasi watak 3D. Animasi watak 3D menggunakan semua watak anda dengan baik untuk menceritakan kisah yang ingin anda sampaikan, dengan berinteraksi antara satu sama lain dan dengan objek, tindakan, dan dialog lain.

Terdapat banyak perisian dalam talian yang tersedia untuk setiap platform yang membolehkan anda menghidupkan kisah anda, tetapi untuk mengupah profesional untuk pekerjaan ini tetap menjadi pilihan terbaik. Animasi 3D memerlukan keluk pembelajaran yang besar; pertama, anda perlu mencipta watak. Selepas itu, anda perlu memahami cara memasukkan dialog, audio, dan ciri lain untuk menjadikan video anda menarik.

6. Animasi Papan Putih

Animasi papan putih adalah salah satu jenis animasi video terbaik dan paling popular. Animasi ini adalah mengenai gambar biasa yang digambarkan dalam gaya hitam dan putih di papan putih. Seseorang dapat dengan mudah menceritakan kisah dengan gambar yang dilukis dengan bebas di permukaan putih yang akan menyampaikan maklumat.

Perancangan gaya ini membolehkan pelanggan berpotensi anda untuk menumpukan perhatian pada kandungan dan tidak merasa geli dengan kesan visual. Video-video ini adalah media yang sangat baik jika anda ingin menerangkan kandungan yang kompleks dan padat. Jenis video ini paling sesuai untuk syarikat teknologi, penyelesaian IT, dan syarikat penjagaan kesihatan / farmaseutikal dan untuk tujuan pendidikan.

Kelebihan Video Animasi

1.Bantu anda menonjol dari pertandingan

Pemasaran digital semakin berubah menjadi pasaran yang kompetitif dan penting bagi perniagaan anda untuk menonjol dari persaingan. Video animasi dapat dengan mudah membezakan anda daripada pesaing anda kerana ia menjadikan anda sebagai syarikat kreatif, inovatif dan futuristik.

2. Meningkatkan Kadar Penukaran

Animasi tidak hanya melibatkan pelanggan anda; mereka juga memberi inspirasi kepada mereka untuk benar-benar membuat pembelian dan membantu perniagaan anda dalam memaksimumkan keuntungan. Statistik menunjukkan bahawa menyertakan video animasi di halaman arahan anda dapat meningkatkan kadar penukaran anda sebanyak 80%.

Sama ada anda ingin menjual pakaian atau buku, produk apa pun boleh dipasarkan melalui video animasi, tidak kira betapa serius atau ringannya produk anda.

3. Bergaul dengan pelanggan anda

Pada masa ini, pengguna menggunakan kandungan video dalam talian setiap hari. Dalam penyelidikan baru-baru ini, didapati bahawa satu pertiga daripada semua masa aktiviti dalam talian dihabiskan untuk menonton video. Oleh itu, melibatkan pelanggan anda sangat penting dalam dunia pemasaran digital yang kompetitif dan boleh dianggap sebagai langkah pertama untuk membuat penjualan.

4. Tingkatkan SEO

Sama seperti orang, Google juga menyukai content video animasi. Menyertakan video beranimasi di laman web anda adalah kaedah terbaik untuk meningkatkan SEO anda dan dapat membantu perniagaan anda mendapat kedudukan lebih tinggi dalam carian Google. Ini menjadikan anda lebih kelihatan dan mudah diakses oleh bakal pelanggan.

Algoritma Google untuk kedudukan carian juga mempertimbangkan jumlah masa pengunjung berada di laman web anda dan ini adalah salah satu daripada banyak sebab video animasi menyaksikan pertumbuhan yang meletup.

5. Kesan pelanggan pada mesyuarat penjualan dan menarik perhatian pada acara

Apa yang lebih anda sukai dalam perjumpaan jualan? Persembahan PowerPoint yang membosankan atau video animasi yang menarik?

Menunjukkan animasi dalam mesyuarat adalah cara yang mengagumkan untuk menyampaikan mesej anda kepada bakal pelanggan dan berjaya menyelesaikan perjanjian. Juga, menunjukkan animasi yang menarik di pendirian anda di pameran adalah cara yang ideal untuk menarik orang masuk dan memulakan perbualan dengan mereka.

Kelemahan Video Animasi

  1. Memerlukan tempat penyimpanan dan memory yang besar
  2. Memerlukan peralatan khusus untuk presentasi kualitas
  3. Animasi 2D tidak mampu menggambarkan aktiviti seperti video dan fotografi.
  4. Terlalu banyak animasi dan grafik yang membuatkan lawan web lambat.

Apps Untuk Membuat Animasi

  1. Pencil2D Animation
  2. Synfig Studio
  3. OpenToonz
  4. Blender
  5. FlipaClip

Setakat itu sahaja topik kita hari ini, saya harap perkongsian hari ini dapat membantu anda sedikit sebanyak. Untuk mengetahui lebih banyak mengenai video animasi atau graphic design. Anda boleh ke laman web kami >> Bumbu Agency

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top