Servis Video Korporat: Apa Kepentingan Membuat Video Korporat.

Servis Video Korporat: Apa Kepentingan Membuat Video Korporat.

Secara asasnya, ramai pemilik ahli perniagaan berfikir macam mana cara untuk mengembangkan lagi syarikat. Mereka juga terfikir dimana untuk mendapatkan servis video korporat dengan harga yang berpatutan untuk mempersembahkan jenama syarikat.

Persoalannya, Apakah kaitan badan organisasi syarikat dengan video korporat?

Mungkin masih ramai lagi yang terlepas pandang tentang video korporat ini. Penyediaan video korporat akan meningkatkan lagi kredibiliti terhadap sesebuah syarikat.

Dengan adanya badan organisasi syarikat seperti CEO & COO. Syarikat-Syarikat Besar atau SME lebih yakin untuk berurusan dengan syarikat terbabit.

Selain itu, mengambil servis video korporat ini juga dapat menjadi portfolio kepada syarikat terbabit dalam menyampaikan kelebihan syarikat dalam membantu individu atau golongan yang berkerkasama dengan syarikat terbabit.

Secara ringkasnya, penyediaan video korporat adalah salah satu teknik yang dapat meningkatkan kesedaran mengenai anda dan juga syarikat anda.

Servis Video Korporat
Servis Video Korporat

Servis Video Korporat

Apa Itu Video Korporat ?

Video korporat merupakan “term umbrella” yang digunakan bagi menentukan komunikasi video yang digunakan untuk menyampaikan pesanan korporat dalaman atau luaran.

Salah satu cara agar video korporat dapat dibezakan dari iklan video tradisional adalah sasaran pengguna.

Video korporat sering ditujukan kepada khalayak yang tertentu dan bukannya orang awam.

Video korporat mungkin dibuat untuk menyampaikan hasil kewangan kepada pihak berkepentingan atau untuk inisiatif lain didalam sesebuah syarikat.

Video korporat ini juga boleh merangkumi video latihan pekerja dan video promosi untuk barisan produk atau perkhidmatan baru.

Servis Video Korporat

Jenis-Jenis Video Korporat

Seperti yang dinyatakan di atas, video korporat merupakan “term umbrella” yang merangkumi sebilangan besar jenis format video yang masing-masing digunakan bagi tujuan khusus.

Berikut adalah beberapa jenis servis video korporat utama yang kerap digunakan.

1. Video Promosi

Video promosi digunakan untuk inisiatif lain korporat, produk atau perkhidmatan tertentu. Sebagai contoh, Broadgate pejabat pejabat dan runcit yang berpusat di City of London.

Broadgate baru-baru ini melancarkan pusat makan baru bernama Broadgate Circle.

Untuk mempromosikan malam pelancaran untuk Broadgate Circle, Bold Content membuat video yang terdapat di laman web mereka dan digunakan sebagai sebahagian daripada kempen pemasaran mereka.

2. Video Training

Video training digunakan untuk semua perkara, mulai dari pengambilan pekerja baru, latihan kesihatan & keselamatan hingga pekerja yang lebih baik.

Video training telah menjadi cara yang sangat popular untuk melatih kakitangan untuk menurunkan kos berbanding latihan orang.

Salah satu kelebihan video training ialah video tersebut dapat difilmkan sekali tetapi ditayangkan kepada pelbagai khalayak yang berbeza.

3. Video Komunikasi Dalaman

Video komunikasi dalaman digunakan untuk menyampaikan maklumat kepada pekerja dalam organisasi. Ini mungkin untuk mengumumkan hasil kewangan terkini atau untuk memberitahu mereka tentang perubahan dalaman yang sedang dilakukan dalam syarikat.

Video boleh menjadi sangat berkesan untuk komunikasi dalaman kerana banyak maklumat dapat disampaikan dengan cara yang ringkas dan menghiburkan.

4. Video Conference

Video conference dibuat untuk menyampaikan maklumat kepada peserta acara korporat. Video yang dibuat untuk persidangan boleh dimainkan semasa persembahan, di bilik perdagangan atau dipaparkan di lokasi lain di sekitar tempat persidangan.

5. Video Tanggungjawab Sosial Korporat

Kawasan video korporat yang agak baru adalah tanggungjawab sosial korporat (CSR). Syarikat semakin terlibat dalam inisiatif sosial yang memberi kesan positif kepada masyarakat.

Contoh yang baik dari video CSR adalah yang dibuat untuk Coca-Cola atas nama inisiatif kitar semula mereka. Video CSR boleh digunakan untuk berkomunikasi dengan khalayak luaran dan dalaman.

Elemen Penting Dalam Video Korporat

Seperti yang anda tahu, Video korporat ini direka khas untuk menyampaikan maklumat sesebuah syarikat. Maklumat yang akan disampaikan mungkin membosankan sehingga hilang daya tarikannya.

Malangnya, kebanyakan syarikat tidak mempunyai pengalaman atau sumber yang dimiliki oleh syarikat video korporat dan akhirnya membawa pengalaman yang sama seperti video mereka.

Apakah element atau ciri-ciri penting yang perlu ada dalam video korporat?

1. Elemen Teks

Element teks ini hendaklah ringkas dan padat. Teks juga hendaklah menggunakan typeface dan font yang bersesuaian.

Pemilihan jenis tulisan dan warna teks juga memainkan peranan yang sangat penting bagi membolehkan teks dibaca dari jarak yang tertentu.

2. Elemen Grafik & Visual

Pemilihan grafik hendaklah bersesuaian dengan kumpulan sasaran serta mempunyai kedalaman warna yang sesuai dengan keperluan aplikasi. Susun atur grafik juga hendaklah menarik.

3. Elemen Audio

Muzik latar dan intonasi penyampai haruslah sesuai dengan latar video serta kesinambungan ulasan penyampai haruslah selari dengan paparan video.

4. Elemen Video

Pemilihan video mestilah dapat menjelaskan maksud yang ingin disampaikan. gambar yang digunakan hendaklah jelas dan menarik.

5. Elemen Animasi

Penggunaan element animasi mestilah tepat dan dapat menarik minat penonton serta selaras dengan tema yang ditetapkan.

Kenapa perlu ada video korporat?

1. Kembangkan Jangkauan perniagaan

Video korporat yang dihasilkan secara profesional dapat ‘menonjolkan’ identiti jenama anda kepada khalayak ramai. Dengan memuat naik video korporat produk atau perkhidmatan anda di internet atau media sosial, anda boleh mendapatkan pelbagai penyelesaian video korporat yang dirancang untuk menarik minat pelanggan dan pelanggan. Sementara itu, anda juga dapat memperoleh kesedaran jenama yang kuat yang dapat menghasilkan lebih banyak pendapatan perniagaan.

2. Elevator Pitch

Dengan melabur dalam syarikat pembuat video korporat Delhi, anda dapat menunjukkan cadangan unik anda terus kepada pelanggan atau pelanggan anda.

Pada dasarnya, tujuan video korporat ini adalah untuk ‘menceritakan kisah’ mengenai produk atau perkhidmatan anda dalam kombinasi dengan jenama dan keperluan pelanggan anda.

Video-video ini direka untuk menyampaikan maklumat penting, dalam jangka waktu yang singkat untuk meninggalkan kesan produk atau perkhidmatan anda.

3. Video Korporat Viral

Setelah mendapat video korporat dari pembuat video korporat terbaik Delhi, gunakan kekuatan Google, Facebook dan Twitter untuk membantu mempromosikan jenama / perkhidmatan dengan memusatkan perhatian kepada khalayak yang disasarkan dan minat massa melalui rangkaian sosial tidak rasmi.

Pada asasnya, mereka juga memfokuskan pada kandungan sehingga boleh menjadi ‘disukai’ dan juga ‘boleh dibagikan’.

Dengan berkongsi lebih banyak, rangkaian sosial anda, khalayak yang lebih banyak akan terlibat dan ‘mutasi’ promosi ini akan berinteraksi dengan pendapatan perniagaan baru.

Secara kesimpulannya, Video korporat memainkan peranan untuk meningkatkan lagi kredibility syarikat anda untuk setaraf dengan syarikat-syarikat yang terkemuka.

Bumbu Agency Sdn Bhd ada menyediakan khidmat-khidmat seperti berikut:

  • Membantu menguruskan kempen marketing
  • Memberi konsultasi untuk mengembangkan bisnes
  • Menyediakan video korporat, montaj atau animasi 2D/3D
  • Menghasilkan rekaan grafik / video pengiklanan
  • Servis Pengiklanan digital

Syarikat kami sangat berpengalaman di dalam industri dan mempunyai portfolio yang kuat. Hubungi Encik Umar di 0176026002 atau Cik Iza di 0108989188 untuk pertanyaan lanjut. Email: bumbu agency@gmail.com

Bumbu Agency sangat aktif di media sosial, follow kami!

  1. Instagram: @bumbu.agency
  2. Facebook: Bumbu Agency
  3. Twitter: @bumbuagency
  4. Tiktok: @bumbuAgency

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top