Servis Copywriting Malaysia: Jenis-Jenis Copywriting

Tidak dapat untuk dinafikan lagi bahawa servis copywriting malaysia seringkali di cari dalam online bisnes. Kenapa? Tanpa copywriting yang baik, mesej yang ingin disampaikan kepada pengguna agak terbatas. Ia akan menyebabkan pengguna tidak berminat untuk mendapatkan produk kita.

Servis Copywriting Malaysia: Jenis-Jenis Copywriting

Terdapat pelbagai cara untuk menulis sesebuah copywriting yang baik dan berkesan. Sebelum, kita pergi lebih jauh mengenai ayat copywriting.

Servis Copywriting Malaysia

Seeloknya kita mengupas terlebih dahulu mengenai jenis-jenis copywriting yang marketer perlu tahu dan terapkan dalam penulisan mereka.

Jenis-Jenis Servis Copywriting

Sales copywriting merupakan ayat copywriting yang bertujuan untuk penjualan. Kandungan dalam copywriting ini adalah mengenai informasi berkenaan produk yang dijual. Secara tak langsuang akan mengarahkan bakal pelanggan untuk melakukan pembelian segera.

Elemen Sales Copywriting;-

– Headline produk dalam landing page

– Teks dalam iklan

– Penerangan mengenai produk & kategori

– Call to Action (CTA)

Teknik yang digunakan dalam Sales Copywriting;-

– Storytelling

– Covert Selling

– Hypnotic Copywriting

– Hard selling

Teknikal copywriting merupakan yang akan mendalami sesuatu bidang industri yang tertentu yang biasanya tidak familiar untuk semua orang.

Contoh Teknikal Copywriting;-

– Majalah yang bersifat teknikal

– Buku panduan mengenai konten teknikal

– Ebook mengenai kontent teknikal.

Secara ringkasnya, copywritingteknikal ini akan mengupas mengenai topik seperti sains, kesihatan, pemasaran, bisnes, kewangan, politik, dan pemerintahan.

Copywriting SEO merupakan copywriting yang akan memaksimalkan kata kunci supaya konten di website berada di halaman utama pencarian Google

Contoh SEO Copywriting di;-

– Konten Website

– Penerangan Produk

Konten copywriting merupakan bahagian yang sangat penting dalam dunia internet pada masa kini kerana ia tidak terbatas untuk memberi sebarang informasi mengenai produk kepada pelanggan atau bakal pembeli.

Contoh Copywriting Content:

– Artikal/Posting Blog

– Media Sosial

Copywriting kreatif adalah kemahiran untuk menciptakan konten kreatif yang dapat memicu tindakan share atau viral. Untuk penulisannya, diperlukan penulis berbakat untuk mengolah kata- kata menjadi gagasan meyakinkan.

Jenis copywriting ini paling mudah ditemukan di iklan, baik itu iklan TV, media sosial, atau offline banner. Dalam menulis copywriting kreatif, Anda dituntut untuk memahami psikologi pembeli dan berpikir cepat untuk menghasilkan slogan- slogan dan pergantian frase yang kuat dan menarik.

PR atau Public Relation merangkumi segala sesuatu yang mewakili bisnis atau organisasi ke publik. PR ini bisa jadi berada di bawah departemen pemasaran atau komunikasi.

Konten yang dihasilkan copywriting PR ini meliputi :

Yang perlu ditekankan dalam PR adalah memberikan gambaran sebaik mungkin tentang perusahaan. Selain menyampaikan informasi, PR juga ditujukan untuk meningkatkan kesadaran produk atau layanan yang diharapkan menarik perhatian pers.

7 Ciri Copywriting Di Malaysia

1. Jenis Prospek Yang Disasarkan

Iklan yang spesifik dan khusus merupakan iklan yang baik kerana ia dekat dengan hati audience. Ia boleh dibahagikan kepada beberapa kelas. Antaranya;-

2. Testimoni Pelanggan

Masukkan testimoni atau maklumbalas pelanggan anda dan pastikan ia berkaitan dengan produk. Semakin banyak testimoni, semakin membuak-buak emosi prospek untuk membeli. Orang lain dah guna dan berjaya. Ianya terus mempengaruhi emosi prospek untuk turut mencuba produk yang anda iklankan.

3. Mempengaruhi Emosi Prospek

Menurut kajian, antara faktor utama membuatkan orang membeli adalah disebabkan EMOSI. Dalam copywriting marketing, anda perlu mempengaruhi emosi prospek. Bagaimana mempengaruhi prospek dalam penulisan?

4. Meyakinkan Prospek

Untuk meyakinkan prospek untuk membeli, beberapa tips ini boleh ikut.

5. Buatkan Prospek Bertindak

Untuk membuatkan prospek bertindak membeli dengan segera, boleh gunakan tips-tips berikut;

Dalam copywriting, anda perlu tawarkan sesuatu yang prospek rasa nak cepat membeli. Kalau mereka tak beli dari anda, mereka rugi.

Contohnya, diskaun harga, freegift, bonus dll. Siapa yang tak suka dengan offer. Sememangnya offer mampu buatkan prospek tertarik untuk membeli dengan segera.

Scarcity factor adalah faktor yang mampu takutkan prospek yang mana mereka mungkin takut stok habis, offer tamat, dll.

Sebagai contoh ayat yang ada ‘scarcity factor’,

“HARI NI MEMANG ADA STOK LAGI, TAPI ESOK BELUM DIJAMIN ADA. SEKARANG KAMI TERIMA TEMPAHAN BERTALI ARUS”

Berbaloi dari segi harga, dan keberkesanannya.

Contoh,

“DIJAMIN MASALAH KUTU ANAK ANDA SELESAI DALAM MASA 24 JAM SELEPAS GUNAKAN PRODUK INI. JIKA TAK BERKESAN, KAMI PULANGKAN WANG ANDA KEMBALI. ANDA HANYA BERBELANJA RM3.33 SEHARI UNTUK UBAT KUTU YANG TAHAN 1 BULAN INI”

Nak suruh mereka CALL? SMS? KLIK BELI SEKARANG?

Anda perlu arahkan mereka bertindak. Anda dah tarik mereka, anda dah mainkan emosi mereka, anda dah yakinkan mereka, kini tugas utama adalah mengarahkan mereka bertindak.

PENTING: Arahan tindakan ini perlu jelas, mudah dijumpai, dan mudah dibaca.

Cara mana berkesan?

Anda sendiri perlu TEST. Lain produk, lain harga, lain pelanggan, lain paparan iklan, lain caranya.

KESIMPULAN…

Dalam copywriting, ini antara elemen utama yang perlu anda ambil kira dalam penulisan ayat post iklan. Mula-mula, tarik perhatian, kemudian mainkan emosi, yakinkan mereka dan akhir sekali arahkan mereka bertindak.

Servis Copywriting Malaysia Dari Bumbu

 • Dapat menarik minat audiance membaca hingga habis untuk terus menghubungi anda
 • Dapat meningkatkan Followers Facebook
 • Respon audiance makin tinggi
 • Facebook nampak lebih aktif dan hidup
 • Memudahkan kerja update status
 • Perkhidmatan setiap hari kerja
 • Menjadikan copywriting anda berstruktur dan lebih asli

Jangan lupa, Bumbu Agency Sdn Bhd ada menyediakan khidmat-khidmat seperti berikut:

 • Membantu menguruskan kempen marketing
 • Memberi konsultasi untuk mengembangkan bisnes
 • Menyediakan video korporat, montaj atau animasi 2D/3D
 • Menghasilkan rekaan grafik / video pengiklanan
 • Servis Pengiklanan digital

Syarikat kami sangat berpengalaman di dalam industri dan mempunyai portfolio yang kuat. Hubungi Encik Umar di 0176026002 atau Cik Iza di 0108989188 untuk pertanyaan lanjut. Email: bumbu agency@gmail.com

Bumbu Agency sangat aktif di media sosial, follow kami!

Instagram: @bumbu.agency

Facebook: Bumbu Agency

Twitter: @bumbuagency

Tiktok: @bumbuAgency

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *