SEO Bad Links : Kesan Bad Links Pada SEO Website

SEO Bad Links : Kesan Bad Links Pada SEO Website

Terdapat beberapa pakar yang masih menyokong pembangunan pautan secara manual. Dimana ia mempunyai perbezaan antara pautan ‘baik’ dan ‘buruk’. Pautan yang baik akan memberi kesan kepada prestasi carian anda secara positif, sementara yang buruk iaitu seo bad links berpotensi membahayakan laman web anda.

Dengan memberi tumpuan kepada perkara ini, anda boleh mengelakkan laman web anda daripada mendapat penalti Google, walaupun setelah membuat pautan secara manual.

SEO Bad Links

7 Ciri SEO Bad Links Yang Perlu Elak

1. Pautan dari Domain yang mempunyai “low authority” atau reputasi yang buruk.

Tidak semua pautan dicipta sama. Lebih banyak pautan yang anda dapat dari laman web yang popular, semakin tinggi link dalam hasil carian. Google mempunyai algoritma sendiri untuk membezakan antara “high authority” dan laman web “low authority”.

Oleh itu, jika anda sudah menjadi laman web “high authority” dan membina pautan pada laman web lain yang “high authority”, anda dapat menarik perhatian Google untuk kedudukan yang lebih tinggi.

Tetapi beberapa pautan di laman web yang “low authority” dalam tempoh masa yang lama boleh membuatkan website anda di penalti.

Untuk memastikan hasil yang positif dari pembangunan pautan secara manual, elakkan sepenuhnya daripada “disreputable websites”.

2. Pautan berulang pada domain yang sama

Kepelbagaian sumber pautan mengagumkan Google, sementara banyak pautan dari domain yang sama yang mempunyai kecurigaan. Google memberikan keutamaan kepada terlalu banyak pautan ke domain anda, tetapi dari sumber yang berbeza. Oleh itu, fokus pada kuantiti hubungan dengan kepelbagaian yang banyak.

3. Relevan dengan kandungan

Konteks dan kaitan kandungan dengan sumber adalah faktor utama seperti algoritma moden Google. Perhatikan sumber-sumber dan simpannya selaras dengan perniagaan anda yang anda mampu untuk mendapat kedudukan.

4. Penyemak pautan yang mencurigakan dalam “keyword anchor-text”

Apabila pautan harus di letakkan dalam ’anchor text’ bersama kata kunci yang tepat, SEO mahu disasarkan. Pemahaman rumit Google yang semantik dapat membuat anda dihukum atau penalti tanpa pilihan pemulihan, jika anda memfokuskan pada memasukkan pautan pada ’anchor text’ dengan menggunakan kata kunci yang tepat.

5. Pertukaran rekahan (Reciprocal Exchange)

Jika anda berfikir bahawa Google tidak dapat memahami bahawa anda bertukar hubungan dengan orang di domain yang sama untuk membina “authority”, anda salah. Seperti yang disebutkan di atas, tumpuan kepada kepelbagaian sumber adalah penting daripada bilangan pautan.

6. Terkeluar dari kandungan penting

Menghantar apa-apa jenis pautan tanpa kandungan adalah buruk tapi dibenarkan jika anda melakukannya dalam komen blog, pos forum atau mana-mana media lain. Untuk membina pautan, anda perlu menyiarkan beberapa kandungan yang berkualiti untuk menawarkan nilai kepada pembaca.

Blog tamu (Guest blogs) adalah salah satu teknik terbaik di mana anda boleh membina pautan di mana saja di dalam badan kandungan yang telah anda tulis. Hanya pastikan pautan itu mempunyai konteks semantik pada kandungan.

7. Mengambil bahagian dalam skim pautan

Skim pautan adalah perkara yang sudah lama. Dengan menyertai sistem skema pautan seperti roda pautan atau piramid pautan, anda melanggar syarat perkhidmatan Google dan mengundang risiko penalti untuk laman web anda.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top