Panduan Lengkap SEO: Apa Itu Google Search Console?

Panduan Lengkap SEO: Apa Itu Google Search Console?

Ramai yang mencari panduan lengkap seo. Antara panduan seo yang perlu tahu sebelum buat seo adalah Google Search Console.

Ciri-ciri GSC termasuk maklumat mengenai penampilan carian, search traffic, teknikal status, data crawl, dan sumber tambahan.

Panduan Lengkap SEO

Panduan SEO Guna Google Search Console?

Google Search Console atau yang dulu disebut sebagai Google Webmaster Tool merupakan salah satu fungsi dari Google untuk membantu para blogger/webmaster dalam proses tracking serta hubungan dengan web crawl. Kelebihan Google Search Console

Ramai yang mungkin tertanya-tanya, apakah kelebihan yang aku akan dapat daripada Google Search Console yang merupakan salah satu panduan lengkap seo.

Kelebihan Panduan SEO

1. Google Search Rankings

Ya, inilah tujuan utama konsol dibuat. Ini pada dasarnya memberitahu anda mengenai tajuk halaman, keterangan meta, pautan laman web, pilihan carian laman web, URL, dll.

  • Pengumpulan Data yang Sangat Berkaitan

Alat ini direka untuk mengumpulkan dan menyimpan data yang relevan mengenai laman web – sekitar 10,000 halaman di bahagian Search Console ini.

Dari mempunyai grafik terperinci mengenai jumlah elemen data berstruktur yang terdapat di laman web sehinggalah ke kesalahan penandaan berikutnya. Anda juga boleh memuat turun laporan ralat untuk perkongsian atau tinjauan luar talian.

  • Penambahbaikan HTML

Sekiranya anda perlu mengetahui bahawa berapa banyak halaman arahan anda yang menunjukkan 404 ralat yang ditunjukkan, melalui konsol ini anda dapat memperoleh data dalam masa yang singkat kerana ia mengumpulkan laporan mengenai kesalahan yang ditemui semasa perayapan biasa di laman web.

Walaupun kesalahan biasa tidak ada tag tajuk, pendua judul dikenal pasti dan ditandai, kesalahan lain diambil dengan tegas.

  • Analisis Carian

Salah satu peranan konsol yang paling penting adalah memberikan pandangan untuk berprestasi lebih baik dalam kedudukan serta mendapatkan trafik organik dari yang sama.

Dengan CTR yang dipertingkatkan, domain yang paling banyak dihubungkan, teks tetap, konsol ini pada dasarnya mengurus analisis carian serba boleh di satu tempat.

2. Mobile Usability

Pada 21 April 2015, Google mengisytiharkan bahawa laman web mesra mudah alih lebih disukai daripada laman web yang bukan mudah alih dan akan diambil sebagai isyarat sebagai hasil Google Search Ranking. Pelbagai masalah yang dapat dikenal pasti melalui konsol ini adalah:

  • Flash content
  • Font yang Kecil
  • Fixed-Width Viewport
  • Viewport Not Configured
  • Content tidak Berukuran ke Viewport

3. Google Index

Dari memberikan pandangan mengenai berapa banyak halaman yang disertakan dalam hasil Google Indexing serta membuang URL yang tidak diingini.

Melihat dengan cepat memberikan anda idea yang jelas mengenai kenaikan atau penurunan halaman yang diindeks dan membantu anda memahami dengan tepat bahagian laman web mana yang perlu berfungsi.

Sekarang anda dah tahu apa itu Google Console serta kelebihannya.

Saya harap dengan perkongsian saya kali ini dapat membantu anda sedikit sebanyak dalam menguruskan website anda.

Untuk mengetahu lebih banyak mengenai SEO, Marketing, Website, ataupun ilmu-ilmu lain dalam bisnes. Anda boleh pergi ke website kami: Bumbu Agency

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top