Cara Buat Website Ecommerce Menggunakan WordPress

Cara Buat Website Ecommerce Menggunakan WordPress

Buat website tak serumit pada tahun 2000 – 2010 dimana memerlukan coding dan skill programing untuk menyiapkan satu website. Namun ramai yang ingin tahu cara buat website ecommerce dengan betul.

WordPress mula aktif pada tahun 2011, Aplikasi ini sangat  mudah  untuk digunakan dan percuma sehinggakan ramai orang biasa mampu menyiapkan websitenya sendiri.

Apatah lagi dengan e-commerce, dimana sekarang ini hanya perlukan masa beberapa hari sahaja untuk anda buat sendiri tanpa perlu sebarang skill programing.

Cara Buat Website Ecommerce

Antara jenis-jenis website yang anda perlu tahu.

 • Landing page
 • Website korporat
 • Website Statik

 5 cara buat website ecommerce dengan betul

1. Memiliki Nama Domain Dan Hosting

Anda perlu membeli nama domain dan hosting dari pembekal yang sama supaya memudahkan proses anda untuk setting website anda. Jika anda membeli nama domain dan hosting dari pembekal yang berbeza, anda mungkin akan menghadapi kesulitan untuk uruskan website anda di kemuadian hari.

Jadi, cara yang paling mudah yang anda boleh lakukan bagi mengelak sebarang kesulitan di kemuadian hari adalah dengan membeli nama domain dan hosting anda dari pembekal yang sama.

Anda boleh dapatkan pakej domain dan hosting dari serverfreak dengan serendah RM299 setahun.

Seterusnya, Semasa anda ingin membuat pembelian nama domain dan hosting. Anda perlu menggunakan email anda yang aktif bagi mengelakkan terlepas notis penting dari pembekal.

Jika anda menggunakan email yang jarang anda gunakan, anda mungkin akan terlepas notis yang penting yang ingin di sampaikan oleh pembekal kepada anda seperti notis tarikh luput hosting anda.

Akhir kali, Anda perlu memilih pembekal mengikut kesesuaian anda. Sebagai contoh anda ingin mencari nama domain bajet bawah RM50.

Anda perlu mencari pembekal yang menjual nama domain yang murah. Jika tanya pendapat saya, saya akan membeli nama domain murah di Ionos.Com kerana mereka menawarkan domain serendah $1 (RM4) sahaja setahun.

2. Memasang Aplikasi WordPress E-commerce

Bila anda dah ada domain dengan hosting anda sendiri. Seterusnya, anda perlu mempunyai aplikasi wordpress. Untuk pilih aplikasi WordPress, Saya cadangkan anda untuk pilih aplikasi WordPress yang paling terkini.

Kebiasaannya, aplikasi yang paling latest mempunyai banyak kegunaan dan kelebihan yang tak ada pada aplikasi yang sebelumnya.

Anda perlu memilih kata laluan dan username yang kukuh dan susah untuk di teka oleh orang luar bagi mengelakkan website anda di hack.

3. Memasang Tema

Pemilihan tema yang salah boleh menyebabkan website anda menjadi sangat perlahan dan susah untuk keluar di mesin pencarian Google. Jadi sebelum, anda memilih tema website anda, anda perlu yakin tema apa yang anda ingin gunakan untuk website anda.

Cara Buat Website Ecommerce Guna WordPress

Tema WordPress sesuai dengan keperluan website anda memainkan peranan yang sangat penting. Ia boleh menjadi agak mencabar untuk memilih tema WordPress terbaik untuk website anda. Untuk memberi anda gambaran tentang proses pemilihan anda, berikut adalah beberapa ciri yang paling menonjol termasuk dalam tema WP berkualiti:

 • halaman pembina
 • slider
 • borang hubungan
 • pilihan penyesuaian
 • widget testimoni
 • portfolio
 • galeri
 • penyenaraian perkhidmatan dan / atau widget
 • susun atur responsif/pengoptimuman mudah alih

Antara tema yang sesuai dan di rekemen yang anda boleh gunakan,

1. Avada – Tema Perniagaan WordPress Terbaik

4. Memasang dan Menetapkan Plugin E-Commerce

Woocommerce adalah plugin untuk menambah fungsi pembelian di dalam website. Plugin ini sangat digunakan oleh Individu atau Pengusaha yang memerlukan platform ecommerce yang fleksible untuk menjalankan website.

Pengguna dapat kontrol data website seperti memantau perfoment, menganalisis visitor dan sebagainya.

Konfigurasi asas woocommerce yang terbaik adalah setting yang anda buat untuk  website anda. Seperti contoh,

 • Tambah produk

Anda perlu pastikan garmbar produk anda  yang dapat menarik perhatian pelanggan anda. Cari gambar yang cantik dan menarik. Selain itu, Anda juga perlu letak detail lengkap mengenai produk anda.

Apa kelebihan produk anda? Apa kegunaan produk anda?

 • Set shipping

Anda perlu meletakkan berapa harga produk anda, berapa lama proses yang diperuntukkan untuk shipping produk mereka dan sebagainya.

 • Payment gateway

Anda perlu memilih payment getway yang selamat supaya tidak mudah di sceam.

5. Design Halaman Website Ecommerce Guna ‘Page Builder’ Elementor

Elementor adalah salah satu pembina website yang terbaik kerana ramai orang dapat menggunakan ciri-ciri yang disediakan oleh ‘Page Builder’. Ia juga tidak memerlukan anda untuk mengeluarkan sebarang kos untuk menggunakan ‘Page Builder ini”.

Anda perlu tahu, website yang cantik dan kemas dapat membantu  anda untuk meningkatkan lagi kepercayaan pengunjung kepada website anda. Templete yang disediakan adalah lebih mudah untuk digunakan oleh penguna.

Akhir sekali, Untuk mendapatkan kelajuan yang optimum,  anda perlu kurangkan saiz gambar dan video anda.

Jika anda mempunyai semua bahan seperti maklumat syarikat, gambar produk, dan info-info lain. Saya percaya anda hanya perlukan masa beberapa jam sahaja untuk menyiapkan website yang mempunyai fungsi shooping online anda sendiri.

Namun saya juga percaya, tak semua orang mempunyai masa untuk menyiapkan website mereka sendiri kerana lebih baik fokus kepada pengurusan bisnes.

Kami juga ada menawarkan perkhimatan buat website serendah Rm 599 sahaja. Harga mengikut pakej dan keperluan bisnes anda.

Sepanjang 10 tahun pengalaman kami, kamu telah membantu ramai usahawan dengan menawarkan servis buat website dan dah beribu laman web kami siapkan.

Kami juga menyediakan bantuan sokongan selepas website siap bagi memudahkan para pelanggan untuk bertanya lebih lanjut sekiranya tidak faham.

Tak Tahu Cara Buat Website Ecommerce ?

Untuk pertanyaan lebih lanjut, hubungi wakil team kami di talian 0173260632(shahir) atau 0176026002(umar)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top