3 Kelebihan Penggunaan Video Marketing Untuk Memasarkan Produk

Salah satu trend yang sedang berkembang dalam dunia marketing online adalah video, atau yang lebih dikenali sebagai video marketing. Video mampu menjadi media yang menarik traffic planggan kepada sesuatu produk. Kerana dengan menonton video, mampu memberi gambaran yang sebenar sesuatu produk dengan lebih jelas dan efektif. Berikut adalah 3 kelebihan penggunaan video 

1. Video mampu meningatkan interaksi dengan pelanggan

Video memudahkan pelanggan untuk berurusan dengan anda. Banyak pelanggan yang memberikan respon yang positif terhadap video marketing berbanding medium yang lain dan sekaligus meningkatkan peluang untuk pelanggan melakukan pembelian produk anda. Jadi jika anda ingin meningkatkan riaksi pelanggan terhadap produk anda, video adalah salah satu medium yang kuat untuk mempengaruhi keputusan pelanggan.

2. Video mampu membina kepercayaan pelanggan

Berkata soal pelanggan, sudah semestinya kepercaya pelanggan adalah perkara yang sangat penting, lebih-lebih lagi jika kita mempunyai perniagaan online. Berkemungkinan pelanggan kita risau jika ditipu atau mendapat barang yang tidak sama dengan yang dijanjikan. Video adalah stratergi marketing yang dapat mendorong kepercayaan pelanggan. Mengapa? Kerana 57% pelanggan perpendapat bahawa video memberikan mereka kepercayaan yang lebih tinggi ketika membli barangan online. Kerana video mewujudkan rasa seakan-akan produk yang ingin dibeli oleh panggan anda itu wujud di depan mata berbanding hanya sekadar gambar yang kaku.

3. Video marketing memberikan penjelasan yang detail

Melalui video, anda dapat menghidupkan sesuatu produk dengan gambaran detail tentang produk tersebut. Anda boleh menjelaskan kepada pelanggan cara penggunaan produk, apa yang terkandung dalam produk, gambaran produk dengan detail dengan membuktikan produk tersebut memang wujud dan dengan ini dapat membantu pelanggan anda lebih mudah memahami produk anda. Dengan cara ini mampu meyakinkan pelanggan anda.

Menarik bukan? Jadi anda boleh mencuba taknik video marketing bagi memasarkan produk anda dan sebaiknya video yang ingin dihasilkan itu mampu menarik minat pelanggan anda. Jangan pula buat video yang menyebab pelanggan anda bosan dan tak berminat untuk melihatnya. Selamat mencuba.

Terima kasih,
Ads specialist
Atiq Abdullah

>>> Jadi, sekarang anda dah tahu betapa pentingnya penggunaan video. Jadi nak buat video yang macam mana? Anda boleh baca Ketahui 7 Jenis Video Yang Berkesan Untuk Marketing

Anda juga boleh baca bahan bacaan ini di channel telegram kami.

IKUTI KAMI:

FB: Bumbu Agency
IG: bumbu.agency
IG: bumbu.rockstar (Training)
YouTube: Bumbu Agency
Telegram: bumbuagency

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top